0.- Ft

SZERETNÉL HÁZILAG CAJONT KÉSZÍTENI?

Milyen anyagok jöhetnek szóba? Mennyi idő elkészíteni? Milyen szerszámokkal lehet egy dobot legyártani? Mi azt tudjuk leírni, hogyan gyártja a CajonStudio a hangszereit.

cajonstudio kit

Milyen cajon alapanyagok jöhetnek szóba?

Test:

 • MDF ( nem a politikai párt, hanem : Medium-density fibreboard, am. "közepes sűrűségű farostlemez" )
 • Nyír rétegelt lemez
 • Tömörfa. 8 - 15 mm között.

Ütőlap:

 • Rétegelt lemez, elterjedt a nyír 3 rétegű, 2-4 mm között. Gyakori még a bükk, mahagóni, zebrano okume.
 • Vékony MDF lemez, nem ajánlom mert szakad, és nincs is olyan szép hangja
 • Cédrus tömör lap, könnyen törik

Pergő rész:

 • 8-10 colos pergősodrony, 25-40 szálas.
 • Gitár vastag E húr

Segédanyagok:

 • D3 vagy D4 faragasztó ( D4 poliuretán, vízálló), lazúr vagy lakk, gumi vagy nemez láb

Hogyan gyártjuk mi a cajont?

A jó hangszer egyik titka, hogy a legapróbb, láthatatlan részletek is precízen készülnek.
B/BB minősègű nyir rètegelt lapokat hasznàlunk, vagyis nincs kieső csomó, esztétikailag és minőségileg is megfelelő a cajon készítésre
Test 12mm,
hàtlap 6mm,
Ütölap 2.5 ès 3mm

A hangszer testének elkészítése

A dob kèszìtès első lèpèsekènt excenter csiszológèppel 120-as csiszolòpapìrral àtcsiszoljuk az alapanyagot. A rétegelt lemezeket egy dewalt asztali körfűrèsszel szabjuk mèretre. Ez az apròbb cajon alkotòelemekre, sodronytartòkra, hùrfeszìtőkre is igaz. Méretek: Hangszer teste 30x30 cm és 46x30 cm. A végeredmény egy 30x48 cm-es test lesz.
Szabàs utàn a test összeàllìtàsàt D3 vizes ragasztóval, gyorsszorìtòkkal ès tűszegezőkkel oldjuk meg. Talàn ez az egyik leggyorsabb ès precìz megoldàs. A cajon dob belsejèbe egy keretet is èpìtünk, ebbe mennek az ütőlapot tartò csavarok. A 6 mm-es hátlapra egy 12cm átmérőjű reflex lyukat vágunk, ez adja a cajon basszus hangját. Ezt a lyukat mi egy sablonnal és felsőmaróval készítjük.

Az ütőlap felhelyezése és illesztése

A test ragasztása után a cajon ütőlapjának felhelyezése következik. A 3mm-es nyír lapot 25mm-es fa csavarokkal rögzítjük, melyek helyét előre besüllyesztjük
Ezt követően a hangszer testét és az ütőlapot egy nagyobb teljesítményű asztali marógéppel szélezzük, hogy mindenhol kényelmes, lekerekített íveket kapjunk.
Az egész hangszert átcsiszoljuk 120-as szemcseméretű csiszolópapírral, majd egy enyhén nedves szivaccsal átnedvesítjük a cajont. Száradás után már 240-es csiszolópapírral csiszolunk. Erre az egész vizezős dologra azért van szükség, hogy a fa apró rostjait ne a pác és lakk emelje ki, szőrösítse fel.

A húr vagy sodrony beépítése a cajonba

A lényeg, hogy az ütőlap belső oldalára feszüljön minél egyenletesebben, de viszonylag lazán a sodrony vagy húr. Mi mindkét rendszert egyedi fejlesztésű, állítható mechanikával oldjuk meg. A sodronyokat még egy gumiszalag, a gitárhúrokat tépőzárak fedik, gátolva a nem kívánt felesleges utórezgést, amit mi zörejként hallunk. Legyen elég laza hogy rezeghessen, de ne is lógjon.
Itt már megszólal a hangszer, de a felületkezelés hátravan. Ha nincs elég időd, géped vagy helyed, akkor pont eddig a lépésig készítettük el egy hangszert. Csúfolhatnánk IKEA cajonnak is, otthon kezelheted, pácolhatod, lazúrozhatod.... Ez a termékünk a  KREATÍV DEKORÁLHATÓ CAJON .

Pácolás és lakkozás

Vizes alapú páccal szórópisztollyal fújjuk a pácokat több vékony rétegben, a rétegek között némi száradási időt hagyunk....télen be is durrantunk a műhelyünkbe, én csak a délutáni kávézás után állok neki, mert akkor jó meleg van a pácoláshoz, lakkozáshoz.....
Pác száradása után feltesszük a CajonStudio logót és nevet, vagy az esetleg megrendelt egyedi mintát.
Lakkozáshoz oldószeres, edzővel kevert selyemfény lakkot használunk. Általában hengerrel visszük fel a lakkot 4 rétegben. Az első réteg kicsit túlhigított, hogy jól beszívódjon a fába, kvázi egy hidat képez a fa és további lakkréteg között. Száradás után 3 réteg vékony lakk, a rétegek között finom csiszolás jön kézzel és kis teljesítményű finoman dolgozó vibrációs csiszolóval.

Száradás után a hangszer beállítása

Ez az amit a multik olcsó cajonjainál nem tudnak igazán megoldani, dehát ezért is olcsóbbak. A húrokra feltesszük a tépőzárakat, a sodronyt megfeszítjük és teszteljük a dobot, kb 5-10 perces beütés után beáll a megfelelő hang. A hangszereket polcokra, vékony szivacsok közé tesszük....vagy futárral a megrendelőnek küldjük.

Gyakori kérdés: " Mennyi idő egy kahon elkészítése?"

Mi egyszerre 15-20 hangszert készítünk mert ez hatékonyabb. Egy hónapban kb 20-30 dobot gyártunk típustól függően. Egy egyszerűbb hangszer precíz elkészítésének munkaideje 6-8 óra, egy egyedi mintás modellé 10-12 óra.

 

CajonStudio dekorálható cajon

 

Profi hangzás saját mintákkal?

 

Otthon dekorálható cajon

 • Te szeretnéd elkészíteni a hangszert, de nincs alapanyagod, szerszámod vagy megfelelő tudásod?
 • Szeretsz otthon fetseni, pácolni?
 • Egyedi mintával lepnél meg valakit....vagy akár saját magad?
 • Túl drága a CajonStudio egyéb terméke?
 • Egy szinpadképes, profi dobot szeretnél, amit egy grafikus barátod készít?